Debat finale 2019

10-04-2019

Misschien hebben de trouwe lezers het al gezien in de krant, maar inderdaad, de Zeeuwse meiden van het Hoornbeeck College hebben de beker weer terug in Zeeland gebracht!

"Een spannende dag met een onverwachte overwinning"

Als klas zagen wij deze dag aan als een gezellig uitstapje, en niet een dag waarop we alles op alles gingen zetten om per se te winnen. We hadden gewoon een lekker dagje vrij, gingen met 25 personen in de trein en zongen ons kamplied in de coupé, wat wil je nog meer?

Na 2 uur lang reizen kwamen we in Doorn, we waren overweldigd door alle spandoeken van de tegenpartijen. "Amersfoort scoort", "Er wint altijd een soort, dat is Amersfoort", "Wat maken jullie je druk, Amersfoort maakt jullie stuk." 

En wij hadden geen enkel spandoek! Totdat een paar lieve klasgenootjes een bescheiden spandoek tevoorschijn haalden met "You go girls!" erop. Dit gaf wel een beetje moed om tegen al die arrogante tegenpartijen te strijden.

Ons bescheiden spandoekje
Ons bescheiden spandoekje

Daar gingen we dan hoor, als onderwijsassistenten zaten we daar tussen de jongens van de economische sector. Onze eerste stelling was tegen Apeldoorn. Dit debat ging over de stelling:

"Elke kledingkast in Nederland moet op kleding-dieet"

Oké, ja.... verwerk die uitspraak maar eventjes, want ook wij snapten er geen zak van. Wat is nou een kleding-dieet?! Na even overleggen kwamen wij op de conclusie  dat het betekent dat elke Nederlander niet teveel kleding mag kopen. Gelukkig waren wij tegen deze stelling, want zelf zou ik ook echt mijn kleding niet kunnen beperken ;)

Na tien minuten discussiëren over deze domme stelling kwamen we met shakende handjes weer terug op de tribune. Onze docent Nederlands zei dat we wel goed hadden samengewerkt en goede argumenten hadden bedacht. Tijd voor een pauze, en of course een fotoshoot met de klas.

Van links naar rechts: Jeanine, Sifra, Naomi, Britt, Marina en ik
Van links naar rechts: Jeanine, Sifra, Naomi, Britt, Marina en ik
Links: Marina, rechts: Britt
Links: Marina, rechts: Britt
De meidenklas met vooraan het debatteam
De meidenklas met vooraan het debatteam

Na de pauze waren we weer aan de beurt om te gaan debatteren, en na dit debat kregen we te horen welke twee partijen er door waren naar de finale.

Yes! Ons team was door naar de finale en we stonden helemaal versteld van verbazing dat we het blijkbaar zo goed hadden gedaan!

Dankzij Willeke komt het best geloofwaardig over dat wij hebben gewonnen haha
Dankzij Willeke komt het best geloofwaardig over dat wij hebben gewonnen haha

Met knikkende knieën liepen we naar voren om ons finale debat te gaan houden. Met een kleine voorbereiding van vijf minuten hadden we per teamgenoot minstens één verschillend argument.

Na dit debat kreeg de jury 5 minuten om te overleggen wat het winnende team zou worden, en wie de beker zou meenemen. We waren al aan het juichen dat we überhaupt op de tweede plek stonden, maar na het besluit van de jury kregen wij te horen dat we de eerste prijs hadden gewonnen!

We wonnen de grote zilveren (wissel)beker en kregen een grote knuffelbeer van Toi Toy's. Natuurlijk hebben we met de beker geposeerd en onze lieve beertjes. De knuffelberen zijn zo schattig! Mijne kreeg gelijk een naam, "Ted".

Onze aftermovie kun je vinden op deze site:

https://www.hoornbeeck.nl/nieuws/wisselbeker-jaarlijkse-debatwedstrijd-naar-zeeland/