Salamanca | La Alberca | Béjar

27-12-2019

Sinds september studeert mijn zus in de mooie stad Salamanca en waren wij als familie natuurlijk benieuwd naar de stad waar ze studeert. Om dat het beste te weten te komen zijn we haar komen opzoeken en mochten we zelf de cultuur daar snuiven. En ondanks dat we er maar een paar dagen waren, hebben we zoveel gezien en verkend! (en gegeten hihi)

Salamanca city

Salamanca wordt ook wel gezien als een studentenstad en heeft de oudste universiteit van Spanje. Je ziet het terugkomen in de hippe tentjes, pubs en andere gezellige cafés. Na 20:00 komt iedereen naar buiten en spreken de mensen af met de vriendengroep om ergens wat te eten of te drinken. 

Zelf bezochten we Brooklyn&Co, een snoezig cafeetje waar de Amerikaanse sfeer terug kwam in het menu en de drankjes. 

Daarnaast wordt Salamanca gekenmerkt met de twee grote kathedralen die je al van een verre afstand kunt zien.

Natuurlijk hebben we zelf ook even een kijkje genomen in één van de kathedralen. Het is echt adembenemend om te zien hoe groot het is en hoe mooi alles versierd is met goud en glas in lood. Er lijkt bijna geen eind aan te komen. 

Plaza Mayor

We verbleven in een hotel vlakbij het centrum en waren binnen tien minuten bij Plaza Mayor, het hoofdplein van Salamanca.

Wat gelijk opvalt is het mega cadeau in het midden van het plein, wat in de avond wordt verlicht. En gelukkig troffen wij precies de show die elk uur wordt gegeven. Pas na een lange tijd kwamen we erachter dat het kerstverhaal verteld wordt door middel van een prachtige lichtshow en muziek. 

Onderweg kom je enkele mensen tegen die gepofte kastanjes verkopen. Voor een paar euro kun je een zakje kopen met gepofte kastanjes. Het proeft een beetje naar zoete aardappel, maar dan met een iets hardere bite. Best lekker als tussendoortje! Om even een beeld te krijgen van die kraampjes en de lokale verkopers ben ik snel nog eventjes terug gerend om die man op de foto te zetten. Natuurlijk wilde hij wel trots poseren voor zijn eigen kraampje. 

Jamõn de Bellota

En nu ik het toch over eten heb zal ik het ook maar hebben over de lokale specialiteit; Jamõn de Bellota. Een groot stuk ham waar fijne lapjes van gesneden wordt en vaak als voorgerecht geserveerd wordt (de mannen onder ons kregen er geen genoeg van).

Ook in de restaurants staat er al een grote varkenspoot klaar om gesneden te worden. Het vlees zelf is een beetje hard, maar er zit meestal nog een vetlaagje aan. De slagerijen hangen helemaal vol met die varkenspoten. 

La Alberca

Nadat we Salamanca wel een beetje hadden gezien, pakten we ons gehuurde busje en reden we richting de bergen. We bezochten Al Alberca, een dorpje in de bergen wat ongeveer een uur rijden is vanaf Salamanca.

En tijdens de rit zie je dat de kant van de weg vol staat met olijfbomen en rij je door nog wat andere schattige dorpjes.

Het leuke aan die dorpjes is dat het ons deed denken aan wintersportdorpjes. De huizen daar zijn gedetailleerd met houten balken en overal zie je van die souvernirwinkeltjes, slagerijen en kaaswinkeltjes. Een beetje rommelig, maar dat maakt het gezellig.

Wat opvalt is dat er weinig mensen Engels praten en de toeristen die er rond lopen zijn grotendeels Spaans. 

Béjar

Op de terugweg kwamen nog een dorpje tegen; Béjar (spreek je uit als Begar).

Dit dorp was echt uitgestorven omdat het midden in de middag was. Blijkbaar houden de mensen ook in de winter een siësta.

Het is een dorp waar je flink kunt klimmen, want het loopt omhoog. De huizen zijn hoog en smal, dus de straatjes liggen in de schaduw waardoor het extra frisjes is. Nog zoiets grappigs aan al die huizen is dat hun voordeuren allemaal een extra halve deur hebben. Vroeger hadden ze die extra deur nodig om de geur van de gerookte hammen niet naar buiten te brengen en voor de 'niet-rokers' diende het ook handig om de sneeuw tijdens de winter buiten te houden.

Omdat het dorp afloopt naar beneden en het hoog in de bergen ligt, zie je aan de kant van de straatjes stromende goten. Daar stroomt helder water door wat van de berg boven het dorp komt. En helemaal bovenin zie je het natuurlijke beekje en ziet het er prachtig groen uit.

Zoals ik al zei; zo weinig dagen, maar zoveel gezien!