Rhodos

09-09-2019

Wat een eiland is dat zeg! Na twee weken flaneren in Rhodos is het uiteraard de moeite waard om daar een blog over te schrijven. Ondanks het grauwe weer hier in Nederland, zal ik je meenemen naar de Griekse sfeer van Rhodos.

Lindos

Vanaf ons vakantiehuis was het ruim tien minuten rijden naar het mooie Lindos. Een erg knus stadje met allemaal witte huizen, bedekt met druiventakken en helemaal in stijl aangekleed. 

<< swipe >>

Zoals op de foto's te zien is het een erg nostalgisch dorpje wat tegenwoordig één van de hoogtepunten is geworden van Rhodos. Naast het dorpje is er ook een Akropolis te bezoeken. Je moet er alleen wel een lange klim voor maken en entree betalen, maar naast dat krijg je er wel een mooi zicht voor. 

Lindos Akropolis

<< swipe >>

Voor mensen die niet graag wilden klimmen waren er ezels die je naar boven brachten. Omdat het voor mij lastig was om met een peesontsteking helemaal naar de top te klimmen, kozen we ervoor om met de ezel te gaan. Wat moet je wennen als je op zo'n beest zit, maar wat ben je achteraf dankbaar dat je de klim niet zelf hoefde te maken.


Stroomstoring

Blijkbaar valt de stroom één tot twee keer in een zomer uit in de buurt van Lindos, en soms zelfs op het hele eiland. Precies de eerste dag kregen we dit te horen, en jawel, dezelfde avond zaten we lekker op het terras zonder stroom. Dan maar improviseren en met je zaklamp bijschijnen! En uiteraard stond de vriezer ook voor een paar uur uit en kregen we gesmolten ijsjes...

Rhodos stad

Natuurlijk gaat elke toerist in Rhodos ook naar de hoofdstad, en dat is zeker de moeite waard. Ondanks al het toerisme blijft de stad zijn charmes behouden door het nostalgische sfeertje. De gebouwen en huizen zijn in dezelfde oude stijl, en uiteraard zie je de druiventakken overal terug komen.

Veel gyros restaurants in Rhodos serveren halve liters in de vorm van een laars met de kaart van Rhodos erop (zie foto). Zelfs in een bepaald gyros restaurant kreeg ik een halve liter cola, en dat noemde ze een klein formaat! Kijk dus goed uit waar en wat je besteld, want om opeens een halve liter cola naar binnen te werken gaat zeer doen aan je maag. Naast die hoeveelheid cola waren de gyros maaltijden daar zo lekker! Je kunt Rhodos echt niet verlaten zonder die geproefd te hebben.

De winkeltjes zijn veel hetzelfde, maar toch blijven ze je verrassen als je goed kijkt wat er allemaal tussen de souvenirtjes zit. Zo hebben ze bijvoorbeeld erg schattige rieten tasjes met allerlei verschillende patronen, mooie gekleurde schalen, Griekse jurkjes en noem zo maar op. Die rieten tasjes zijn wel echte musthaves, of een armbandje met een Grieks initiaal. De tasjes zijn tijdens de vakantie ook nog eens erg handig en geven gelijk die vakantiesfeer.

Rhodos beach

De foto's beschrijven al meer dan genoeg. Een prachtig kiezelsteentjesstrand tussen de natuur. Omdat dit de westkant is van het eiland staat hier extra veel wind. 

Als je goed kijkt op sommige foto's, kun je een landschap in de verte zien. Dit is Turkije, en het ligt zo dichtbij! Er zijn ook veel boottochten die een dagje naar Turkije heen en weer varen. Voor zo een dagexcursie word je soms nog met de bus verder geleid en kun je in Turkije de stad Marmaris bezoeken.

San Marco

Ergens in the middle of nowhere staat er een kerkje aan de snelweg genaamd "San Marco". Naast de kerk is er een binnenplein wat vroeger een school was. Dat zie je terug komen in de oude boekenkast, de springbokken en overige meubels. 

Het had een Italiaans accent wat in de koffiekopjes terugkwam. Blijkbaar zijn de eigenaars van het pand ook Italiaans, dat linkt gelijk naar San Marco. 

Ktima Lindos

Nu we toch bezig zijn met de snoezige plekjes en terrasjes, kan ik maar gelijk terugkomen op Ktima. Een prachtige feestlocatie dichtbij Lindos die door de week ook geopend is als restaurant. Op Instagram zie je in het weekend vaak bruiloften voorbij komen die bij Ktima Lindos worden gevierd.

Een hip restaurant met een prachtig uitzicht, heerlijk eten en een romantische sfeer. Zo was er bijvoorbeeld een 'infinitypool' wat een super gave sfeer gaf, omdat het op de zee uitkeek (zie foto's). In de avond was de locatie versierd met sfeervolle lampjes en bij binnenkomst zie je een kapel. De Griekse sfeer komt op een totaal andere manier naar boven dan in de nostalgische steden. Door de kapel, muziek en het Griekse eten voel je je zeker in een Griekse sfeer zitten.

Sommige van ons namen een vleesgerecht waarbij je dunne plakjes biefstuk kreeg die je zelf moest braden op een zoutsteen. Wat een ervaring, en uiteraard was het heerlijk!

Er is nog zoveel te vertellen over het mooie Rhodos, maar laten we het hierop houden. Mocht je Rhodos op de planning hebben staan, je weet wat je te wachten staat!

Next destination: Marbella, Salamanca, France