Bologna

Piazza Maggiore, het plein van Bologna
Piazza Maggiore, het plein van Bologna

City of food

Bologna klinkt gelijk als de bekende saus die over de pasta gaat; Bolognese. Het heeft inderdaad een verband met de stad Bologna, want de stad wordt ook wel "de buik van Italië" genoemd. En terecht, want de pasta is hier heerlijk!

Tijdens het eten kun je bewonderen hoe de chef verse pizza's maakt en bakt in de stenen oven
Tijdens het eten kun je bewonderen hoe de chef verse pizza's maakt en bakt in de stenen oven

Bologna's specialiteiten

Natuurlijk namen wij de moeite om de specialiteiten van Bologna te verkennen, en onze favorieten waren de tortellini en mortadella. Tortellini is een gevulde pasta waar je echt verslaafd aan raakt wanneer je die eenmaal hebt geproefd. Tortellini is vers gemaakte pasta gevuld met gehakt en kaas, maar de ingrediënten verschillen per restaurant. Sommige tortellini wordt zelfs in bouillon geserveerd, ook lekker!

Tortellini met bolognese saus
Tortellini met bolognese saus
Tortellini in bouillon
Tortellini in bouillon

De mortadella is een grote worst van voornamelijk varkensvlees en als je langs de slagerijen loopt, zie je de winkel er vol mee hangen. De mortadella bestaan in verschillende soorten en maten, sommige zijn bijvoorbeeld gekruid met peper, knoflook, pistache enzovoort.

Piadina gevuld met mortadella
Piadina gevuld met mortadella
Een slagerij die volhangt met mortadella
Een slagerij die volhangt met mortadella

De markthal van Bologna

We liepen s'avonds een lekker rondje door de stad, en tussen de nauwe straatjes zat een gebouw wat mij deed denken aan de markthal van Rotterdam. Allemaal kleine winkeltjes met lekker eten, en wat een heerlijke Italiaanse sfeer was het daar. 

(Op de foto's zul je vast begrijpen waarom ik het link met de markthal in Rotterdam)